Skillnaden mellan en naprapat och kiropraktor är…

Egentligen är det mer likheter i vissa aspekter än skillnader upplever jag som terapeut i alla fall. För båda vill hjälpa patienten tillbaka mot en smärtfri/besvärsfri vardag om symtom uppstår. Även behandlingstekniker kan vara liknande för patienten exempelvis justeringar av leder/ryggraden.
Men ska man försöka hitta skillnad skulle det kunna vara under utbildningsåren för respektive skolor; att man lägger olika fokus på hur bäst man får en patient tillbaka i funktion och utan smärta igen.

 

Jag vill ha en akut tid

 Ibland är det mer bokningar vissa perioder och andra perioder är det lugnare. 
Är du privatperson och vill ha tid akut samma dag, är det ofta bäst chans att lyckas få tid om du bokar tid online i mitt bokningssystem hano. Observera att vid bokning (oavsett om det sker online i bokningssystemet eller per telefon) är personen som ska få behandling, är den som ska skrivas in med kontaktuppgifter och personuppgifter. Detta gäller även om tiden inte är akut.
Jag försöker svara annars så gott jag kan under dagen mellan patienterna.

 

Jag har en försäkring som jag vill använda, bokar jag in genom dig

Vill du komma på behandling via försäkring, måste du alltid ta kontakt i första hand med försäkringsbolaget, som i sin tur bokar in på de tillgängliga kliniker som finns i östersund. Jag har avtal med Folksam och If.

 

Mitt bäcken är snett vilket gör mitt ena ben några cm längre, rättar du till det

Svaret är ja fast ändå nej, hehe. Bäckenet tillsammans med de djupaste strukturerna (ligament) närmast skelettet är extremt stabila och kan inte “hoppa ur led”. Den rörlighet som finns där är extremt liten (knappt 2 grader) och den rörligheten sker inte i upprättstående position utan i icke viktbärande enligt studier.  
Upplevs ena benet som längre kan det ofta på en muskulär kompensation någonstans i kroppen, vanligast område är runt svank/höft.
Det är dessa kompensationer jag som naprapat kan försöka underlätta så det inte känns ojämnt längre.

 

Jag har en nervinklämning och domningar

Det är alltid svårt att säga på förhand om man kan lyckas få bort nervsmärta helt och hållet, detta beror givetvis hur man som patient svarar på behandlingarna och i vilket skede smärtan befinner sig i dvs akut eller kroniskt. Men självklart är målet smärtfrihet.

 

  Vill använda mina friskvårdspengar hos dig

 
Hos mig kan du använda dina friskvårdspengar för massagebehandling 30 min besökstid (massage-triggerpunkter) eller 60 minuters besökstid (massage 60 min). Dessa tjänster är momspliktiga, dvs är belagd med moms. 
Jag är inte ansluten till någon friskvårdsportal/förmånsportal eller liknande. Ta kontakt med din arbetsgivares HR/friskvårdskonsulent/personalansvarig el dylikt innan om du är osäker på vad som gäller i hantering av friskvård och kvitto.
 

 

 Jag trodde naprapatbehandling klassades som friskvård

Naprapatbehandling går under sjukvård enligt socialstyrelsen samt skatteverket. När en tjänst går under sjukvård är behandlingen är momsbefriad, dvs ingen mervärdesskatt finns i priset. Nyligen tog skatteverket bort sin lista på exempel av friskvård men reglerna kvarstår. I stycket nedan länkar jag till skatteverkets nya skrivningar.
Definitionen av ordet friskvård.   

 

Är du ansluten via landstinget

Nej det är jag inte. Än så länge.

 

Måste jag ha remiss från läkare för att komma till dig

Nej, det behöver du inte. Du kan boka in dig för behandling hos mig utan remiss.

 

Sparas mina uppgifter

Som legitimerad vårdgivare kräver Socialstyrelsen att journaluppgifter i våra journalsystem sparas i 10 år.
Från den 25 maj 2018 är det nya EU regler och direktiv kring personuppgiftshantering, och jag som naprapat kommer inte kräva några andra uppgifter för att kunna behandla förutom det som redan behövs idag. Detta är personnummer, namn och adress.
Vill man ha bokningsbekräftelse behövs även e-post som du fyller i när du bokar online i mitt bokningssystem (hano). Enklast är att du följer länken som du klickar på när du hamnar på min startsida och ser ”boka online här” och följer stegen därefter i bokningsprocessen.  Denna hemsida (karlbergs naprapati) använder sig av s.k. cookies och dessa används endast för att underlätta/effektivisera hemsidans slide bilder och förbättra prestanda när hemsidan läses in i webb-läsare ex chrome.